PROPOZICE Hradecké amatérské ligy kuželek

ROČNÍK 2008-2009

 

Pořadatel:                             SKP Kuželky Hradec Králové

 

Místo konání:                        4 - dráha  v Hradci Králové -  SportBar Malšovice Hradec Králové

 

Doba konání:                                    leden – duben 2009

 

Řízení turnaje:                       Petr Víšek – ředitel turnaje

                                                JUDr. Jiří Prokop – hlavní rozhodčí

                                                Ing. Pavel Fogl – zástupce hlavního rozhodčího

                                                Alena Prokopová – zpracování výsledků

                                                Ing. Jaroslav Němeček – webové stránky

                                                Karel Souček - občerstvení

 

Startovné:                              Vzhledem k tomu, že v 1. lize je zařazeno 8 družstev, startovné pro družstva této ligy je 1.700,- Kč, pro 2. ligu 1.900,- Kč za družstvo. Toto startovné je splatné před prvním startem družstva organizátorovi jarní části tj. SKP Kuželky Hradec Králové (podmínky zaplacení si kapitáni družstev dohodnou s organizačním pracovníkem SKP Kuželky HK – p. Kučerou, tel.: 602 301 334).

 

Systém hry:                           Ve skupinách každý s každým podle přiloženého rozpisu v daném dnu a čase. Hracími dny jsou pro každou skupinu úterky a čtvrtky (výjimečně jiný den). V hracím dnu jsou odehrána čtyři utkání tedy 16 duelů. Hráči družstev nemusí být na kuželně současně, ale každý hráč minimálně 15 minut před zahájením vlastní hry. Zápasy v ligách budou odehrány rovněž systémem každý s každým, družstva budou hodnocena v 1. lize na místech 1-8, ve druhé lize 9 – 17 místo. Přitom  se výsledky družstev  z podzimu do jarní části nezapočítávají. Výsledky jednotlivců z kvalifikace se započítávají. Jednotlivci budou hodnoceni z obou skupin a následně lig dohromady. Za vítězství v zápase bere družstvo 2 velké body, vzájemné zápasy hráčů 2 pomocné body za vítězství, při shodnosti 1 bod za remízu. V zápase družstev za více shozených kuželek bere družstvo 4 pomocné body.

 

 

 

Nasazování:                           Vedoucí družstva bez možnosti nahlédnutí do soupisky druhého družstva předá přítomnému rozhodčímu nejpozději 5 minut před začátkem zápasu soupisku čtyř hráčů (uvádějte celá jména a příjmení hráčů). Družstvo uvedené jako domácí začíná vždy hru na drahách 1 a 3, hostující tým pak na drahách 2 a 4. Po podepsání zápisu vyhotoveném  rozhodčím je výsledek právoplatný !!!

 

Disciplína:                              Hrají 4-členná družstva (i smíšená) v disciplíně 4x60 hodů sdružených. To znamená 15 hodů do plných + 15 hodů v dorážkové s výměnou drah.

 

Cvičné hody:                         Před zahájením startu má každý hráč nárok na 2 minuty cvičných hodů + 1 hod (vyjma střídajících).

 

Zahájení hry:                         Dbejte přesně pokynů rozhodčích pro zahájení hry. Provoz je řízen počítačem a je vždy nutné počkat až bude ukončena hra na všech drahách. Vše se automaticky převoluje a tak opět počkejte na pokyn pro zahájení hry.

 

Časový limit:                         Je podle pravidel stanoven na 12 minut čisté hry na 30 hodů. V případě technické závady (motání kuželek apod.) se časomíra automaticky zastaví. Po uplynutí času, automat sám ukončí hru.

 

Střídání:                                 Družstvo může kdykoliv v průběhu hry v zápase vystřídat  jednoho hráče. Dosažený výsledek se započítává do hry družstva, nepočítá se však do výsledků jednotlivce.

 

Shozená kuželka je taková, kterou automat zapíše jako shozenou. Za shozenou kuželku se nepovažuje ta, která není automatem zapsaná.

 

Ostatní ustanoveni:              V případě důležitějšího startu hráčů družstva v jiné lize nebo v případech onemocnění více hráčů jednoho družstva lze po dohodě kapitánů a organizátorem (SKP Kuželky Hradec Králové) zápas přeložit na jiný termín. V případě závady na stavěcích automatech, jejíž odstranění by trvalo déle jak 1 hodinu, může rozhodčí nebo organizátor, tedy některý ze zástupců SKP Kuželky Hradec Králové, ligové kolo, resp. neodehrané zápasy odložit na jiný termín a nebo přerušený zápas anulovat a odložit na jiný termín s tím, že se celý odehraje znovu.

 

                                                V lize neregistrovaných není povolen start registrovaného hráče, tedy ani dorostence, pokud odehrál alespoň jedno utkání v lize registrovaných za poslední rok. Hráči mohou startovat pouze za jedno družstvo v lize, start za jiné družstvo je považován za start neoprávněný a výsledek takového zápasu hráče (ne družstva) je kontumován. Hráč, který již odehrál alespoň jeden zápas za konkrétní družstvo, nemůže v průběhu ligy přestoupit do družstva jiného.

                                                Nedostavení se hráče ke hře znamená, že výsledek je kontumován, hráč který se dostavil vyhrává na pomocné body 2:0, pokud se nedostaví ke hře celé družstvo, soupeř vyhrává na velké body 2:0, na pomocné body 12:0. Zápas musí odehrát minimálně 3 hráči, menší počet hráčů je nepřípustný.

Vyhodnocení soutěže:        1) ceny obdrží 5 nejlepších družstev celé soutěže (umístěných na 1 – 5. místě – tedy v 1. lize, kam postoupí nejlepší družstva ze skupin)

                                                2) ceny obdrží 10 nejlepších jednotlivců (mužů), přičemž do jednotlivců jsou započítáni pouze hráči, kteří v celé lize odehrají minimálně 7 zápasů

                                                3) samostatně bude hodnocena kategorie žen, kde bude oceněno 5 nejlepších, opět s podmínkou odehrání v lize nejméně 7 utkání

                                                4) cenu obdrží mužstvo, které dosáhne nejlepšího výsledku v zápase (shodí nejvíce kuželek v kategorii 4x60HS)

                                                o dalších cenách rozhodne řízení turnaje.

                                                8) cenu útěchy obdrží hráč s nejslabším průměrným výsledkem v lize, za předpokladu odehraného počtu stanovených zápasů. Ředitel turnaje si vyhrazuje právo rozhodnout v závažných případech i jinak.

                                               

 

Na kuželně:                            Do prostoru kuželny je ZAKÁZÁN VSTUPU v obuvi ve které jste přišli. Hraje se v obuvi s podrážkou, která nezanechává na rozběžišti žádnou stopu (ani tmavou ani bílou), jinak může být hráč hlavním rozhodčím nebo organizátorem ze hry vyloučen, pokud se nepřezuje. Po ukončení startu a odchodu z kuželny se opět přezujte. Prosím dodržujte!!! V hrací obuvi nechoďte ani k baru a především ven !!!

 

                                                Při hře se lze občerstvit, odložení nápojů se řeší na místě s hlavním rozhodčím.

 

                                                V prostoru kuželny platí ZÁKAZ KOUŘENÍ !!!!!! Toto je povoleno pouze ve vyhrazeném prostoru !!!

 

                                                Do prostoru strojovny je hráčům vstup zakázán, při problému informujte rozhodčího nebo službu organizátora.

 

Dozor na kuželně je zajišťován organizátorem soutěže, tedy SKP Kuželky Hradec Králové.

 

Rozpis hry s časy a daty je přílohou těchto propozic a pro kapitány a hráče jednotlivých družstev je závazný.

 

Na Vaší účast se těší SKP Kuželky Hradec Králové o.s.

 

 

 

 

 

                Petr Víšek                                                                                 Ing. Jiří Vágner

             ředitel turnaje                                                                     předseda SKP Kuželky HK

 

 

 

R O H U   Z D A R