V bouřlivé atmosféře a na pečlivě připravené Olomoucké osmi dráze proběhlo Mistrovství české republiky neregistrovaných kuželkářů.

V sobotu 6.6. se sešlo ke kvalifikaci na finále 28 družstev a bojovalo o 16 míst finálové části. Nejlépe zahráli nádražáci z Přerova, kteří zvítězili náhozem 1044 kolků, druzí Škoda auto Solnice 1036 a na třetím místě skončili Krnováci s 1013ti body. Přes tisícovku se ještě dostali TVD Slavičín, Avion Kroměříž a Donap Česká Skalice. Naopak velké zklamání nezastírali loňští vítězové DP Karlovy Vary, hodně si také věřili další KroměřížáciNedopilovy kuželny, oběma družstvům však nebylo přáno. Naopak štěstí měli Sedmíci z Jihlavy, kteří postoupili s pověstným odřeným hřbetem. Je to sport, soutěž a radost i zklamání k němu patří.

Šestnáctka na kterou se tentokrát štěstí usmálo, nastoupila druhý den v atmosféře ještě bouřlivější. Nebudu podrobně popisovat jak kdo hrál, finále mělo ten nejsprávnější průběh, jaký k takové soutěži patří, který gradoval na osmé dráze, kde již bylo jasné, že o první místo bojuje Petr Šístek s číslem, kteří nahráli Sedmíci. Ti dokonale využili možnosti svého vydřeného postupu, ve finále odvedli perfektní práci a čekali již jen na Petrovu chybu. Petr sedmým hodem před koncem otevřel šestkou se zbytkem levý šíp. Shodit tři zbývající kolky na pět hodů a jeden do plných znamenalo vítězství. Zbývající figura zdánlivě lehká, ale hrozící traumatem vykopnout dámu. Petr potvrdil druhou možnost a v zápětí pátým střílí gól, čtvrtým hodem dává dolů sedláka a na dva exity zbývá král. Oba zodpovědně zahazuje a až posledním hodem krále shazuje a srovnává počet shozených kolků se Sedmíky. Nikdo nemá spočítanou dorážku, tak celá kuželně čeká na zpracování výsledků. Na světelné tabuli se pak objevují vítězové, družstvo ČD UZEL Přerov, kteří odsoudili Jihlaváky na místo druhé.

Uzlové tak trochu pomstili Spartak Přerov, kteří právě prohrou v Jihlavě přišli o bronz v první lize ČKA a také přerušili Jihlavské vítězné tažení, kdy po získání double, tedy vítězství v lize i Českém poháru mohli mít i trofej tu nejcennější, samozřejmě v uvozovkách. Železničáři pak po dvou druhých místech prvního a druhého ročníku dosáhli na příčku nejvyšší. Byl také vyhodnocen nejvyšší nához obou dní, zvítězil Milan Síleš z UZLU Přerov  ze soboty ziskem 287 bodů.

Připomínám, že kvalifikace v příštím roce jsou domluveny v Nové Bystřici, Ústí nad Labem a Blansku. Finále ještě není stanoveno, bylo tak napůl navrženo do  Hradce Králové.  

Závěrem bych poděkoval Marianu Hoškovi za perfektní práci s elektronikou, správci Jardu Grulichovi, vedoucí restaurace Míše. Neposledně také svým kolegů z družstva, rozhodčí Bohunce Fajfkové, že obětovali pořádný kus svého volného času a pomohli zorganizovat tuto vydařenou akci.

 

Franta Hnilica.